26 november 2022: 18de herfstkapittel in Sint-Martens-Latem - Plan de Dieu

Na de Wijnbeurs in de voormiddag en de gesmaakte stadswandeling in de namiddag stonden de beschikbare ruimtes van de Pêcheur volledig ‘volgedekt’ en klaar voor het avondfeest. De inschrijvingen overtroffen immers onze stoutste verwachtingen met meer dan 200 deelnemers. We startten traditiegetrouw met een staande receptie waarbij de witte en rosé cuvées aan bod kwamen om dan over te gaan tot het plechtige kapittel waarbij de Consul Erwin Devriendt, na de obligate verwelkomingen en bedankingen, overging tot de intronisatie van niet minder dan 5 kandidaten Chevaliers.

Ladies first of course, was dat vooreerst Kristel Balcaen, een echte wijnpersoonlijkheid en rising star. Ondertussen heeft ze cum laude haar WSET 4 diploma gehaald én recentelijk een (eerste) wijnboek uitgegeven “Wijnboek voor Foodies”. Daarna kwam Patrick Bellon, een kleurrijk en bekend figuur in de Vlaamse Wijngilde en de Commanderie de Bordeaux Vlaanderen en 14 jarenlang voorzitter van Commanderij Aalst. Een gedegen wijnproever en Rhônekenner, hij verblijft immers jaarlijks de hele zomer in Séguret, waar hij zijn gasten en vrienden rondleidt en tipt over de beste wijndomeinen in de wijde omgeving. Koen Snauwaert’s economische vorming (KUL en Vlerick) leidde hem naar de bankwereld (CERA) maar de wijnwereld is zijn échte passie. Ten bewijze: hij is Chevalier du Tastevin van Clos de Vougeot én vooral, hij heeft zijn eigen wijngaard in het Hageland. De Ninovenaar Dirk Vanderpoorten is vooral bekend als politicus, maar is ook gedelegeerd bestuurder van Syntra Vlaanderen. En daaronder valt de Vlaamse Wijnacademie die sommeliervormingen aanbiedt, gepatroneerd door … de Université du vin van Suze-la-Rousse. En hoeft het gezegd dat zijn favoriete vakantiebestemming de Rhône en Provenceregio is? Luc Versele tenslotte was kabinetsmedewerker ten tijde van Willy De Clercq en Guy Verhofstadt, ging daarna in de bankwereld en werd lid van UGent Connect. Uiterst sportief is hij dol op voetbal en amateurwielrennen en … alpinisme. Hij beklom niet alleen de Mont Ventoux (met de fiets) maar zelfs ondermeer de Mont Blanc en de Kilimandjaro.

Na dit plechtig kapittel konden we aan de dis, rijkelijk overgoten met Plan de Dieu wijnen die velen verrasten door hun hoge kwaliteit. ‘Mission accomplie’: Baronie Gent heeft bij deze Plan de Dieu op de Rhône wijnkaart gezet!

Luc Wieme - Commandeur Baronie Gent


Het wonderlijk plan van God

Plan De Dieu: De ontdekking van een boeiende appellatie in de Zuidelijke Rhône

Op 25 november 2022 werd in Auberge du Pêcheur (St-Martens-Latem) de rode loper uitgerold voor een appellatie die al vanuit haar naamgeving tot de verbeelding spreekt. De Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhöne werkte eind november 2022 een dubbelactiviteit uit rond het wijngebied Plan de Dieu, een Rhône appellatie die in 2005 tot een van de Côtes du Rhône Villages communaux (= met gemeentenaam aanduiding) is gepromoveerd.

In de schaduw van de rotsen van Les Dentelles de Montmirail en wat geprangd tussen de beken­de cru's Gigondas, Vacqueyras, Cairanne en Ras­teau, ligt een oase aan wijngaarden te blinken in de Provençaalse zon met de neus in de mistral. De wijnvlakte van meer dan 1.5ooha die deze cru's met elkaar verbindt, kreeg de naam Plan de Dieu. Vroeger was dit gebied een zeer onher­bergzame streek waar rovers en bandieten zich chuilhielden. Om zonder kleerscheuren de vlakte (plaine) te door­kruisen, had je niet alleen de ziel maar ook de zegen van God nodig. Vanaf de 14de eeuw werd de vlakte ondanks de slechte reputatie toch ontgonnen en werden de eerste wijngaarden door lokale boeren in 1326 aangeplant. De zeer gemakkelijke bereikbaarheid en de grote homogene vlakte maakte van het gebied in de post-phylloxera peri­ode zowaar de wijnschuur van de Rhöne. Pas wanneer werd vastge­steld dat de bodem van rode leem met ronde keien meer verdiende dan bulkwijn, zijn grote wijnfamilies (waaronder Meffre en Aubert) zich gaan interesseren voor deze streek.

DE RENAISSANCE

De grote omschakeling naar kwaliteitswijnen gebeurde einde 20ste eeuw. Met de komst van heel wat jonge wijnbouwers ontstond in deze Rhône appellatie plots een interessante dynamiek, die leidde tot een 'village:.nomenclatuur. Terecht. Een wandeling in deze re­gio die zich uitstrekt over vier gemeentes (Violès, Travaillan, Cama­ret-sur-Aigues en Jonquières) maakt duidelijk dat één en ander aan het bewegen is. De 65 actieve wijnbouwers doen er alles aan om zich kenbaar te maken tussen het grote geweld van de omliggende cru's. Het hart van de appellatie ligt in het dorpje Travaillan. Jaarlijks wordt 'la balade gourmande de Plan de Died georganiseerd. Dui­zend gastronomische wandelaars kunnen met het glas in de hand een parkoers van negen kilometer afleggen in de wijngaarden met haltes bij wijndomeinen. Zoals bij de meeste van de nu al 22 Côtes du Rhône Villages communaux vallen alleen de rode wijnen onder de appellatie. Voor Plan de Dieu gaat dit over een kleine 8ooha in productie van de 1.500ha, afgebakend door de Ouvèze en de Aygues. Er wordt voornamelijk met drie druiven­rassen gewerkt: grenache, syrah en mourvèdre. 

HET PLAN VAN GOD

De Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhône vond het meer dan tijd om deze appel­latie met haar voortrekkers naar Vlaanderen te brengen en te ontdoen van haar onbekende repu­tatie: een grote uitdaging om een dorpsappellatie kwalitatief te confronteren met de grote buren zoals Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacquey­ras, Cairanne en Rasteau. Dat er een grote fierheid bestaat over de vinologische identiteit van Plan de Dieu staat buiten kijf. Ze laten zich meer en meer horen en staan op hun strepen. Soms is het hila­risch omdat de meeste gerenommeerde wijnbou­wers ook wijngaarden hebben in de aanpalende cru's en zichzelf niet willen vereenzelvigen met de 'dikke nekken' van de cru-syndicalisten. Met enige ironie zegt de voorzitter van de appellatie Plan de Dieu, Alain Aubert, dat de "pauzen wel een nieuw kasteel hebben", maar dat hij en zijn collega's kun­nen genieten van "het plan van God". En zeg nu zelf, wat kan een paus tegen God inbrengen? Hoe­wel nederigheid geen gave is van de wijnbouwers van Chateauneuf-du-Pape, sublimeert deze grap veel meer dan wat wij onder woorden kunnen brengen. Met opgeheven hoofd werd de delegatie van Plan de Dieu in Vlaanderen ontvangen en ga­ven zij het beste van zichzelf tijdens de kleine wijn­beurs en het grote avondfeest in aanwezigheid van meer dan 220 geïnteresseerde wijnliefhebbers. Terwijl enkele belangrijke Vlaamse personalitei­ten tot de Rhône-orde werden verheven, vloeiden de rode Plan de Dien-wijnen rijkelijk in de glazen. Uiteindelijk werd het een onvergetelijke avond waarbij de voortrekkers van de appellatie er per­fect in slaagden de omliggende cru's te vergeten. De conclusie, die unaniem werd gedeeld, en mis­schien wel de belangrijkste, was dat men voor een vergelijkbare prijs/kwaliteitverhouding ver moet gaan zoeken in Frankrijk. Dus allen daarheen! 

Erwin Devriendt - Consul Baronie Gent


Een terugblik op een heel geslaagde avond met meer dan 200 deelnemers:


Kapittelbanket 2022 – Baronie Gent – AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu

Baronie Gent en haar consul Erwin Devriendt nodigen u graag uit om deel te nemen aan een speciaal vinologische feest en kapittelbanket van de Baronie Gent van de Commanderie du Costes du Rhône. Wij willen niet alleen wijnliefhebbers sensibiliseren voor deze speciale activiteit, maar ook bedrijven en geëngageerde ondernemers.

Op 26 november 2022 zal een speciaal kapittel doorgaan in Auberge du Pecheur, Pontstraat 41 9831 Sint-Martens-Latem, waarbij de Voorzitter en talrijke wijnbouwers van de Appellatie Plan de Dieu ons zullen begeleiden in de beste wijnen van deze regio. Zij zullen niet alleen als ambassadeurs de appellatie vertegenwoordigen, maar zullen ook uit Plan de Dieu de beste cuvées meebrengen voor het diner. Plan de Dieu is een wijnapellatie (in de schaduw van de bekende appellaties als Châteuneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas) die recentelijk werd geüpgraded tot een Rhône-Village en waar fantastische vinologische dingen gebeuren aan zeer attractieve prijzen. Het wordt een wijnregio om echt te volgen en waar veel jonge en nieuwe wijnbouwers hun ambitie aan het waar maken zijn. Vele van deze wijnbouwers zijn ook actief in andere grote naburige cru-appellaties. De appellatie Plan de Dieu produceert uitsluitend rode wijnen, maar de geselecteerde wijnbouwers beschikken uiteraard ook over mooie witte en rosé wijnen uit de Rhônevallei.

De avond wordt vooraf gegaan met een receptie met de witte en rosé wijnen, gekoppeld aan de traditionele intronisatieplechtigheid van bekende Vlamingen die tot Chevaliers worden geslagen en alzo ambassadeurs worden voor de prachtige Rhônestreek.

Alle info

  • Plaats: Auberge du Pecheur, Pontstraat 41 9831 Sint-Martens-Latem
  • Start evenement: 18u30(stipt)
  • Parking voorzien
  • Datum: zaterdag 26 november 2022
  • Ontspannen stadskledij
  • Prijs: 125 euro per persoon (alles inbegrepen)


Het wordt een hoogstaand feest in twee delen:

  • Deel 1: start stipt om 18u30 met receptie en plechtige intronisatie van 4 à 5 nieuwe Chevaliers door de gevestigde Commandeurs in Forma van de Baronie Gent
  • Deel 2: start omstreeks 19u30 met het feestelijk diner, de introspectie van Giedo Thiry met de wijnbouwers van Plan de Dieu en bondige toelichtingen over de Plan de Dieuwijnen

Feestmenu van deze avond

Aperitief à volonté met witte en rosé wijnen uit de Rhônevallei:

Linguette met tapenade van zwarte olijf
Zoute bladerdeegtwists
Gedroogde ham, grissini
Krokantje met hummus, paprika

Menu met rode wijnen à volonté uit de appellatie Plan de Dieu:

Kalfstartaar, crème van truffel, beukenzwam, kroepoek van pickles ‘Tierenteyn’
Gebakken ganzenlever, geglaceerde vijg en kweepeer
Wilde Leie-Fazant , Wildemanpeer en gekonfijt witlof met balsamico en knolselder
Tarte Tatin met vanille-ijs
Koffie, thee en zoetjes

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.